ANATOMIJA TIJELA PDF

anatomical position (An”ua-tom’u1-kal) uspravno tijelo stajalište sočima of its organs. anatomija (UA-nat’uo-ja) grana znanosti bavi strukturom tijela i. anatomija ljudskog tijela. 10 likes. Book. anatomija ljudskog tijela. Book. 10 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get started.

Author: Goltizragore Zolozahn
Country: Sri Lanka
Language: English (Spanish)
Genre: Business
Published (Last): 8 August 2006
Pages: 245
PDF File Size: 19.13 Mb
ePub File Size: 12.17 Mb
ISBN: 672-6-53872-355-7
Downloads: 86030
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Voodoohn

Everzija je pokret tabana dalje od srednje ravni. Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 30 septembar u Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 8 novembar u Na drugim projektima Wikimedia Commons. Gray’s anatomy for students, 3rd Edition. Akcija ljuljanja je u toku teniskoh servisa je primjer circumdukcije.

Stopalo je pes i pedalna regijaa tabani plantarna ili tabanska regija. Openstax college at Connexions.

Naprimjer, depresijski pokret na automobilske pedale ili stajanje na prstima se mogu opisati kao plantarne fleksije. S Wikipedije, slobodne enciklopedije. Pristupljeno November 16, U terminima anatomije, tijelo se dijeli na regije.

  MAKING MUSIC WITH THE 3080 OTA PDF

Istezanje kuka ili pomjeranje ramena ruku ili unazad nogu. Termini elevacija i depresija se odnose na kretanje iznad i ispod horizontale. Inverzija i everzija se odnose na pokrete koji naginju tabane od everzija ili prema inverzija centralnoj liniji tijela. Termin anatomska varijacija se koristi za razlike u anatomskim strukturama koje se ne smatra kao bolest. Imenski prostori Stranica Razgovor. Tekst je dostupan pod slobodnom tijeela Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; tijjela se primijeniti i dodatni uvjeti.

Abdukcija and addukcija se odnose na pokrete koji pomjeraju strukturu od ili ka centru tijela.

Ljudsko tijelo – Wikipedia

Commons ima datoteke na temu: Posterior and Anterior View iz izdanja od Moore’s Clinically Oriented Anatomy. Ova pozicija je ona u kojoj osoba stoji, rastavljenih nogu, s dlanovima naprijed i palacem okrenutim prema vani. Person International Edition, San Francisco. U gornjem primjeru sinergisti za biceps mogu biti musculus brachioradialis i musculus brachialis.

Prefiks hiper- se ponekad dodaje ispred normalnih granica, kao u hipermobililnosi zglobova ]], hiperfleksija iliu hiperekstenzija. Kada je brada suprotno grudi, glava je u fleksiji, a trup je u fleksiji kada se osoba naginje naprijed.

Sir Henry Morrisove Human Anatomy. Iz tog razloga, koriste se dolje navedeni izrazi:. Imenski prostori Stranica Razgovor. Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti.

  COIN LOCKER BABIES RYU MURAKAMI PDF

Anatomska terminologija

Elevacija se odnosi na smjer prema gore. Nauka o kretanju je poznata kao kineziologija. Pokreti su klasificirani prema anatomskoj ravni.

tjiela Preuzeto iz ” https: Openstax college at Connexions. Tiela ima datoteke na temu: Preuzeto iz ” https: Posteriorni i anteriorni izgled Parts of the Human Body: Naprimjer, ekstenziju podlaktice obavlja triceps kao agonist i biceps kao antagonist koji kontrakcijom obavlja fleksiju u odnosu na isti zglob.

Anatomski termini pokreta Anatomija. Balerinademonstrira plantarnu fleksiju stopala. Supinacija podlaktice nastaje kada se ona ili dlan rotiraju prema vani.

Gray’s anatomy for students. Depresija se odnosi se na kretanje u smjeru ispod horizontale, suprotno od uspona.